A Mézes

A mézeskaláccsal való foglalkozás is olyan messze nyúlik vissza emlékeimben, mint a grillázskészítés. Míg a grillázst a nagymamám is csinálta, a tésztázás anyunak való segítés címén él emlékeim között. Mostmár tudom, hogy nem segítség volt az, inkább hátramozdítás. De én „segítettem” anyunak, míg ő apróbb fogásokat mutatott. Csillagokat, virágokat szaggattunk. Kis ujjamat tojásba mártva szemet, szájat rajzoltunk a mézespogácsának. Csináltunk kisebbet, nagyobbat, felnőttet, gyereket csillagból, virágból. Díszítettük dióval, karcoltuk villával. Az eredmény nem is maradt el.

Öcsém - aki legalább olyan édesszájú mint én - számolatlanul parancsolta be kis remekműveinket. Aztán nagyok lettünk. Már kevésbé érdekelt a süteménnyel való foglalozás. Amikor aztán férjhez mentem, a magam gazdája lettem. Gyermekeim születtek, és mindent megtettem azért, hogy érdekes, szép dolgokat készítsek nekik.

Ez vonatkozott a szobájukra is. Kifestettem az egyszerű papírtapétás szobájukat. Tollasozó Miki egereket fürödni induló Donald kacsával, Plútó kutyát, Lukréciát, Szerénkét, amint fonalgombolyaggal játszanak. Miután három fiunk van, nem volt ritka a csatározás sem, így hát egy-egy összeveszés után jó volt az édes kibékülés. Ilyenkor linzert szaggattunk, mézest sütöttünk, agyagot formáztunk.

Akkoriban az óvodába mindig saját készítésű mézest vagy linzert vittünk névnapra vagy születésnapra: morcosat vagy mosolygósat, színezve. Délután amikor mentünk a fiúkért az oviba, már egymást túlkiabálva közölték a gyerekek, ki evett mosolygós virágot és kinek jutott a morcos csillagocska. Aztán odáig értünk, hogy a fiúk is megnőttek. Nem a mézesformálás érdekli őket. Így aztán édes, szép hobbimra egyedül maradtam. A nagy család közeli és távoli tagjait ajándékoztam meg mézeseimmel.

Ma már a kézműves vakációmon nyaraló gyermekekkel is készítünk figurás mézeskalácsot.

A hobbim már kinőtte magát, lakodalmakra szivecske ülésrendet vagy az újpár névfelírattal köszönő ajándékot vagy különleges ajándékkísérőket készítek. Egyéni megrendelésre megvalósítom a szülők, keresztszülők álmait mézesből.